ADVIES | COACHING

In de tijd dat we nog dachten dat Vrouwen van Venus kwamen en Mannen van Mars, was er een veel verteld voorbeeld over het verschil in behoefte aan communicatie tussen beide soorten.

Als vrouwen een probleem hebben willen ze daar hun hart over uitstorten, misschien een beetje huilen, een aai over hun bol en daarna lossen ze het zelf op of ze accepteren het en leven ermee. Mannen denken dat ze als gesprekspartner vooral kunnen helpen door snel een antwoord te geven en een oplossingsrichting of liever nog de keus uit meerdere oplossingen, maar in ieder geval iets met acties die uitgevoerd moeten worden.

Ondertussen is duidelijk geworden dat we  allemaal beide nodig hebben: enerzijds een luisterend oor met aandacht voor hoe we ons voelen en wat we daarover gedacht hebben en anderzijds ook specifieke, op maat gesneden en praktische oplossingen om problemen aan te pakken en in actie of acceptatie te komen.

Het eerste is de basis voor coachen, het tweede is de uiterlijke vorm van adviseren.

Professionele advisering houdt echter bovendien rekening met de hele levenscontext van de cliënt (werk, gezondheid, familie, relatie, vrienden…) Ook de adviseur verdiept zich in de onderliggende behoefte die misschien niet direct wordt uitgesproken door de cliënt en waartoe hij of zij dan wel wordt uitgedaagd.

Professionele coaching gaat verder dan luisteren en aandacht geven: het gaat er om dat de coach een kritische, spiegelende en ook betrouwbare metgezel kan zijn op een ontdekkingsreis die door de cliënt bepaald wordt. En vaak is het dan toch heel handig om ook als metgezel nog wat praktische adviezen te kunnen geven!

In mijn advisering en coaching richt ik mij op twee soorten probleemvelden:

Complexe werksituaties en Vitaliteitsvraagstukken

Die overigens niet zelden elkaar beïnvloeden.

Reacties gesloten